Hemorrojder behandling

Om hemorrojderna är små och inte ger alltför mycket besvär brukar läkaren rekommendera något receptfritt läkemedel som finns att köpa på apotek. Läkaren kan också skriva ut läkemedlet på recept.
Läkemedlen lindrar smärta och dämpar klådan. En del av dem innehåller ämnen som dämpar inflammationen, om man har en sådan, eller drar samman blodkärlen. Läkemedlen finns i två olika former. Dels som stolpiller som du för in i ändtarmen, dels som salva som du smörjer på hemorrojderna och runt ändtarmsöppningen.

Läkemedlen brukar användas under två till tre veckor. Noggranna anvisningar följer med läkemedelsförpackningen.

Vid lättare besvär kan många få lindring av stolpiller och/eller hemorrojdsalvor. Salvor är att föredra då stolpiller oftast hamnar för högt upp i ändtarmen och inte i själva ändtarmskanalen där hemorrojderna sitter.

Du kan behöva bli undersökt av en kirurg om det visar sig att hemorrojderna är stora eller att de orsakar kraftiga blödningar. Det finns flera olika behandlingsmetoder för att ta bort hemorrojderna.

Injektionsbehandling
Läkemedel sprutas in med en spruta vid hemorrojderna. Medlet gör så att blodkärlen som leder till hemorrojderna skrumpnar. Därmed stryps blodtillförseln och hemorrojderna minskar så småningom.

Gummibandsligering
Med hjälp av en speciell apparat dras ett gummiband runt hemorrojden. Eftersom hemorrojderna inte längre får någon blodtillförsel skrumpnar de och lossnar efter en till två veckor.

Operation
Vid en operation skärs hemorrojderna bort. Man får ryggbedövning eller så blir man sövd under operationen. Såret sys antingen ihop igen eller lämnas öppet och får läka av sig själv. Andra metoder är att klippa av hemorrojderna med en speciell apparat som också skarvar ihop slemhinnan med små häftklamrar. Eller så sätts ett stygn runt hemorrojdernas blodkärl.

Det finns för- och nackdelar med alla metoderna. Att operera bort hemorrojderna anses vara effektivare än behandling med spruta eller med gummiband. Men det finns en viss risk att hemorrojderna kommer tillbaka efter en operation.

Det gör ofta ont under själva läkningen, men smärtan brukar försvinna efter en till två veckor. Tiden direkt efter operationen kan vara lite besvärlig och det är viktigt att avföringen hålls mjuk för att minska smärtan. Det är till exempel bra att dricka mycket vatten och äta fiberrikt. Det finns dessutom olika receptfria läkemedel på apotek som gör det lättare att bajsa.

De svårare formerna av hemorrojder behandlas av specialister på dessa sjukdomar, till exempel kirurg. Med en särskild utrustning läggs ett gummiband över hemorrojdens rot. Blodförsörjningen stoppas och hemorrojden förtvinar. Injektion av fenololja eller andra läkemedel direkt kring hemorrojdens bas, i syfte att ge ärrvävnad som stryper blodtillförseln, är en annan möjlighet för att avlägsna knutorna.

Vid utfallande hemorrojder föreslår man normalt en operation, där hemorrojden skärs bort. Det kan vara smärtsamt innan såret läkt, vilket tar två till tre veckor, men chansen för att hemorrojden försvinner är då mer än 90 procent.