Ta bort hemorrojder med gummiband

Att ta bort hemorrojder med gummiband innebär att ett litet elastiskt gummiband sätts runt hemorrojdknutan, vilket leder till att blodförsörjningen upphör. Denna behandling är som regel besvärsfri. Ibland kan man känna av täta trängningar till avföring, ett slags falskt avföringsbehov. Vanligtvis behövs inga smärtstillande medel.

Om smärtor trots allt skulle uppstå och vara längre än ett till två dygn eller om svullnad uppstår runt ändtarmsöppningen bör du ta kontakt med mottagningen som utförde bah. Ibland kan ett varmbad ha en viss lindrande effekt. Någon gång kan svårare värk uppstå efter cirka en till två dygn och då bör man uppsöka sjukhus.Hemorrojden avstöts tillsammans med ringen cirka fem till sex dagar efter behandlingen. Då kan en liten blödning uppstå. I de flesta fall är blödningen ringa, men om den är besvärande kan man behöva uppsöka sjukhus.

Denna risk ökar om man använder läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra (t ex Treo, Trombyl eller Magnecyl). Det är därför viktigt att under första veckan vara på en ort med tillgång till läkare och sjukhus.

Gummibandsbehandling upprepas normalt upp till tre gånger med en till tre veckors mellanrum.