Salva mot hemorrojder

Om hemorrojderna är små och inte ger alltför mycket besvär brukar läkaren rekommendera något receptfritt läkemedel som finns att köpa på apotek. Läkaren kan också skriva ut läkemedlet på recept.

Vid sådana lättare besvär kan många få lindring av stolpiller och/eller hemorrojdsalvor. Salvor är att föredra då stolpiller oftast hamnar för högt upp i ändtarmen och inte i själva ändtarmskanalen där hemorrojderna sitter. Salvor är en beprövad behandlingsmetod mot hemorrojder, och de innehåller oftast Lidokain och hydrokortison. Dessa två ingredienser verkar både smärtstillande och tar bort klåda, vilket är precis vad man behöver för att slippa de besvär som hemorrojder ger

Xyloproct och Scheriproct lindrar smärta, minskar blödningar och motverkar klåda och inflammation. Läkemedlen finns både i form av stolpiller, som man för in i ändtarmen, och salva.
Alcosanal lindrar klåda och finns som stolpiller och salva.
Xylocain salva används tillfälligt om det gör ont att tömma tarmen. Salvan verkar bedövande.

Vid hudirritation och klåda kan till exempel kortisonsalva eller kortisonkräm användas under några veckor.

Efter att du har varit på toa, är rådet att tvätta försiktigt med en PH-neutral (mild tvål) och därefter torka försiktigt. Smörj sedan försiktigt med salvan på hemorrojderna. Om det inte gör alltför ont, rekommenderas det även att du försiktigt försöker trycka in hemorrojderna, då detta underlättar läkningen.