Stjärtnapp

En relativt ny behandlingsmetod mot hemorrojder finns att köpa recetfritt på apoteket – en så kallad stjärtnapp, som kyler ner och minskar symtomen. Detta kallas kryobehandling. Den stjärtnapp som finns på den svenska marknaden heter Hemor Rite och förvaras i frysen. Vid besvär håller man den antingen mot utvändiga hemorrojder, eller för upp den i ändtarmen.

Produkten innehåller inga läkemedel, ska vara ofarlig och kunna användas av alla, men gravida bör vänta till efter förlossningen. Varje behandling varar i åtta minuter och ska ge upp till tio timmars lindring. Stjärtnappen är en anatomiskt utformad enhet som förvaras i sitt fodral i frysen. När man sedan behöver behandla mot utvändiga hemorrojder håller man den flata ändan mot hemorrojderna.

Om man har drabbats av invändiga hemorrojder för man upp stjärtnappen i ändtarmen, där den då kyler ned området, på samma sätt som vid t.ex. idrottsskador. Vid båda användningssätten ger stjärtnappen lindring och minskad svullnad i upp till tio timmar.