Hemor Rite kryoterapi

På apoteket finns nu en relativt ny behandlingsmetod mot hemorrojder, en så kallad stjärtnapp som kyler ner och minskar symtomen. Det kallas kryobehandling. Hemor Rite är en helt ny typ av hemorrojdbehandling, där en fryst enhet behandlar hemorrojderna i och runt ändtarmen under ett antal minuter. Den är anatomiskt utformad för att behandla både yttre och inre hemorrojder samtidigt.

Enligt företaget bakom produkten har studier visat att den stoppar blödningar bättre än tidigare använda medel. Liksom övriga läkemedel lindrar den även smärta och klåda, samt dämpar svullnad i upp till tio timmar. Man ska kunna använda den i sex månader – har besvären inte blivit bättre innan dess är det läge att låta doktorn undersöka. Hemor Rite ger upp till 10 timmars behandlingseffekt och är fri från biverkningar. Den lämpar sig därför särskilt väl för kvinnor som är gravida eller nyligen fött barn. Man brukar räkna med att varannan kvinna drabbas av hemorrojder i samband med graviditeten. Hormoner och ökad vikt är två faktorer som påverkar.

Stjärtnappen ska förvaras i frysen. Att förvara den i frysen låter kanske lite sisådär, men förpackningen innehåller en sanitetsbox och utförliga anvisningar om hygien och skötsel. Vid besvär håller man den antingen mot utvändiga hemorrojder, eller för upp den i ändtarmen. Produkten innehåller inga läkemedel, ska vara ofarlig och kunna användas av alla, men gravida bör vänta till efter förlossningen. Varje behandling varar i åtta minuter och ska ge upp till tio timmars lindring. Enligt företaget bakom produkten har studier visat att den stoppar blödningar bättre än tidigare använda medel. Liksom övriga läkemedel lindrar den även smärta och klåda, samt dämpar svullnad i upp till tio timmar. Man ska kunna använda den i sex månader – har besvären inte blivit bättre innan dess är det läge att låta doktorn undersöka.