Stolpiller mot hemorrojder

Stolpiller kan med fördel användas i kombination med salva. Nackdelen med stolpiller, är att de ofta hamnar för högt upp från där själva hemorrojderna sitter, vilket innebär att du inte får samma smärtlindrande effekt som med salva. Därför är kombinationen av stolpiller och salva bra, då du får smärtlindring hela vägen inifrån och ut.

Du kan med fördel försiktigt trycka tillbaka hemorrojderna in i ändtarmen; det underlättar för dem att krympa och läka när de är på rätt sida. Ett tips är att göra detta när du står i duschen, då det lindrar eventuell smärta. OBS – var försiktig, det ska INTE göra ont att trycka tillbaka dem.

En fråga som ofta dyker upp när man ska använda stolpiller är om den ska föras in med den trubbiga eller spetsiga änden först? Där skiljer sig rekommendationerna åt; enligt Fass skall stolpiller föras in med den trubbiga änden först, vilket även är det svar man får generellt av svensk sjukvårdspersonal. Anledningen anges vara att annars skaver stolpillet på ringmuskeln från insidan och dessutom minskar risken att stolpillret åker ut.

Troligtvis är detta en myt som uppstått inom svensk sjukvård. Att föra in stolpillret med den spetsiga delen först torde medföra mindre obehag i samband med själva införandet. Om det fanns risk att stolpillret skavde från insidan (vilket verkar osannolikt eftersom stolpiller löses upp fort) borde det kunna tillverkas spetsigt i båda ändarna.

Det faktum att stolpiller är förpackade så att den spetsiga änden blottas först när man tar av omslagspappret så att man kan hålla i detta när man för in stolpillret talar för att stolpillret är avsett att föras in med den spetsiga änden först. Om man söker på nätet finner man att på engelskspråkiga sjukvårdsupplysningssidor rekommenderas att stolpillret skall föras in med den spetsiga änden först.

Självklart står det var och en fritt att ta sina stolpiller på det sätt som passar en själv, men många läkare anser att rekommendationerna i Fass och från sjukvårdspersonal borde vara att stolpillret skall föras in på skonsammast möjliga sätt – alltså med den spetsiga änden först.