Huskurer mot hemorrojder

Hemorrojder uppstår av en mängd olika orsaker och kan drabba vem som helst oavsett ålder. Den här krämpan drabbar ofta de som har lidit av förstoppning en längre tid, de som är överviktiga, eller de som har haft återkommande diarréer.

En av de vanligaste bakomliggande orsakerna är en kost som innehåller för lite fibrer. Är detta kombinerat med ett otillräckligt näringsintag och allt för mycket fet mat, kan detta vara en ännu större trigger som gör att interna och externa vener inflammeras. Det är detta som leder till smärtsamma och irriterande hemorrojder.

Det finns en hel del olika huskurer mot hemorrojder att prova på, med mer eller mindre bevisat fungerande resultat. Oavsett så kan de vara värda att testa, då de ofta är både billigare och redan finns i ditt hem jämfört med produkter du köper på apoteket.

  • Gör ett alsolomslag. Det är viktigt att inte använda alsolsprit utan just alsollösning! Antingen kan du badda området med en bomullsrondell, men låt hellre rondellen eller kompresserna ligga kvar som ett omslag under en längre tid. Kanske i flera timmar. Det här är ett knep som hjälper många eftersom alsollösning är svalkande, uttorkande och lindrar klåda.
  • Vid svår smärta kan xylocainsalva som bedövar vara ett alternativ till xyloproct (xyloproct består av två komponenter, lokalbedövning och kortison, xylocainsalva är som ena halvan av Xyloproct)
  • En vanlig binda som du först blöter och sedan lägger i frysen ett tag, voila = du har gjort en isbinda!
  • Isbindor kan vara smärtlindrande och fungerar även om du har ont efter en förlossningsbristning.
  • Kom ihåg att ta vilopauser ibland för att minska trycket – låt stjärten vila i högläge på en kudde ett slag.