Gå på toaletten regelbundet

Att tömma tarmen kan ofta göra ont när man har hemorrojder. Då kan det vara lockande att ibland hålla emot och skjuta upp tömningen. Tyvärr gör det att bajset blir hårdare och mer hinner samlas upp, vilket gör att nästa tömning blir ännu värre. Därför är det bättre att alltid gå så när behovet uppstår för att inte göra tömningarna värre än nödvändigt och att då gå på toaletten regelbundet

Desto mer du spänner dig och pressar för att tömma tarmen, desto större tryck blir det på ändtarmen. Det irriterar och förvärrar hemorrojderna. Försök koppla av fullständigt och låt tarmen tömma sig ansträngningslöst.

Sitt inte heller längre än nödvändigt eftersom det också ökar belastningen på ändtarmen. Hoppa alltså över tidningen, boken eller mobilen, snabbt in, snabbt ut. Är man hård i magen kan det vara svårt, då gäller det att följa de andra råden för att mjuka upp tarmen först.

Ett fungerande knep är att använda en av de receptfria bedövningssalvor som finns på apoteket några minuter innan du besöker toaletten – detta hjälper dig att slappna av, eftersom du inte känner samma typ av smärta när du tömmer tarmen.