Vad är hemorrojder?

En hemorrojd är en slags förstoring av analkuddarna som finns runt ändtarmsöppningen. De kan spricka vid toabesök och ge upphov till en klarröd droppande blödning eller komma i ”kläm” och göra ont. De kan även ge upphov till klåda, tyngdkänsla och göra det svårt att bajsa som vanligt. Särskilt under graviditeten när det är vanligt med förstoppning samtidigt.

Oavsett symtom och orsak är det ett ovälkommet problem som ofta upplevs som pinsamt, trots att det är vanligt. I många fall försvinner de av sig själv utan behandling och i andra fall kan du behöva söka vård eller lindra symtomen på egen hand.

Hemorrojder kan vara mycket besvärande och är ett vanligt förekommande problem som finns i alla åldrar. Det är dock vanligare ju äldre man är. De kan förekomma innanför slutmuskeln (inre hemorrojder) eller i själva ändtarmsmynningen (yttre hemorrojder).

Inre hemorrojder
I analkanalen, under slemhinnan finns det mycket blodkärl. I västvärlden med vår kost och vår livsstil får vi ofta problem med att dessa blodkärl blir överfyllda och buktar ut mot slemhinnan. Med tiden kan dessa utbuktningar bli större och större så att de hänger ner mot analöppningen. Då kallar vi dem hemorrojder.

Man brukar dela in hemorrojderna i olika grader beroende på hur stora de är.

  1. Oftast är det enda symptomet att det ibland kommer lite blod på papperet efter att man har haft avföring.
  2. Hemorrojderna kan glida ut ibland i samband med avföring, men åker tillbaka in av sig själva.
  3. Hemorrojderna glider ut i samband med avföring men man kan själv peta tillbaka dem.
  4. Hemorrojderna hänger ut utanför analöppningen så att man kan känna dem fingret, men de går inte att peta tillbaka dem.

Yttre hemorrojder
Nedanför ringmuskeln, där huden börjar, ligger det också en hel del ytliga blodkärl som kan bete sig på samma sätt, dvs. börja bukta ut. Då skapas en eller flera hudflikar som hänger ner runt analöppningen. Om flikarna är stora och blodfyllda kallas de yttre hemorrojder. Även om blodkärlen med tiden kan dra ihop sig, så är oftast själva hudfliken kvar och ger en del hygieniska problem.