Hur länge har man hemorrojder?

Hemorrojder är i de flesta fall helt ofarliga, och det är ovanligt att de utvecklas till något allvarligt. De kan ibland gå tillbaka eller återkomma av sig själv. I många fall handlar det om att lindra symtomen genom till exempel receptfria läkemedel som finns att köpa på apotek. Man kan också förändra sina kost- och motionsvanor för att bli av med hemorrojderna och förhindra att de kommer tillbaka.

Hur länge man har hemorrojder innan de försvinner är väldigt individuellt, men en tumregel är att om inte besvären har försvunnit inom 4-6 veckor, så är det dags att låta en läkare undersöka läget för att se om det finns andra behandlingsmetoder för att permanent bli av med hemorrojderna. Detta råd gäller även om du har återkommande besvär, eller om du blöder ofta. En läkare kan snabbt se om det är just hemorrojder du har, eller om det är något allvarliga. Blödningar i samband med avföring ska alltid kollas upp!

Som du kanske känner till, så kommer de flesta människor att råka ut för hemorrojder förr eller senare, ju äldre vi blir desto större blir risken att drabbas. Hemorrojder är som sagt ofarliga, men det kan såklart vara mycket besvärligt med så mycket klåda. Här är några tips för att förebygga hemorrojder.

  • Använd underkläder av bomull
  • Drick mycket vatten
  • Ät fiberrik mat – grönsaker och fullkorn
  • Få i dig probiotika – tillskott och fermenterad mat
  • Träna regelbundet
  • Försök vara snabb när du gå på toa, när du sitter på toa ökar trycket på blodkärlen i anus.