Varför får man hemorrojder?

Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Ofta får man inga symptom men hemorrojderna kan göra ont, blöda eller klia.

Det är vanligt att gravida kvinnor får hemorrojder. Andra orsaker är förstoppning, övervikt eller ett jobb där man sitter mycket. Hemorrojder går ofta tillbaka av sig själv utan någon behandling. Är hemorrojderna små och inte ger allt för mycket besvär finns både receptfria och receptbelagda läkemedel i form av stolpiller eller salva som kan hjälpa. Man brukar använda dem i två till tre veckor. God hygien är viktigt. Tvätta ändtarmsöppningen 1-2 gånger per dag och alltid efter toalettbesök. Torka dig noggrant men gnid inte.

Om man har lätt för att få förstoppning är det bra att äta mycket frukt och fiberrik mat eftersom det gör det lättare att tömma tarmen – då minskar risken för besvär från hemorrojder.

Hemorrojder kan försvinna av sig själva, särskilt om de uppkommit till följd av en förstoppning. Man bör alltså se till att försöka ha en regelbunden och mjuk avföring.

För att undvika förstoppning är det bra att äta mer fiberrik mat som müsli och grovt bröd. Vetekli är också rikt på fibrer och kan blandas i gröt eller andra maträtter.
Andra saker som du kan göra är följande:
Byt ut sallad, tomat och gurka som inte innehåller så stor mängd fibrer mot bönor, ärtor, potatis, broccoli och blomkål.
Drick ett extra glas vatten vid varje måltid.
Försök att gå på toaletten varje dag, och gärna samma tid, till exempel efter frukost.

Om du tycker att det är svårt att få i dig fibrer med maten finns det fibrer i pulverform, så kallat bulkmedel som läkaren kan skriva ut. De finns även att köpa receptfritt på apotek.

Du ska ta bulkmedel med mycket vätska. Bulkmedlet binder till sig vätska i tjocktarmen. Om magen är trög blir effekten att tarminnehåll ökar i volym och tarmen får mer att arbeta med. All vätska gör också att tarminnehållet får en mjukare och smidigare konsistens. På så sätt underlättas passagen genom tarmen och det går lättare att få ut avföringen.

Bulkmedel och mat som innehåller fibrer ger ofta gaser i magen, men även gaserna hjälper till att underlätta tarmtömningen. Du kan minska mängden fibrer tillfälligt om gasbildningen blir för jobbig.

Öka fiberintaget under minst sex veckor. Då brukar besvären av hemorrojderna försvinna, men de kan återkomma om du blir förstoppad igen.